Vnímaný výchovný štýl a sebapoňatie Adolescentov vo veku 10 až 20 rokov - Čerešník, Michal; Boleková, Veronika; Čerešníková, Miroslava (Diskuze v psychologii, 2025)
Zameriavame sa na skúmanie vzťahu medzi vnímaným výchovným štýlom a sebapoňatím adolescentov vo veku 10 až 20 rokov. Vychádzame z predpokladu o vzťahu rodičovstva a sebapoňatia ich dieťaťa. Výskumu sa zúčastnilo 1483 adolescentov zo Slovenska v priemernom veku 14.95 rokov (55.5 % žien). Navštevovali školy v sekundárnom systéme vzdelávania (ISCED 2 a 3). Použili sme dve výskumné metódy: Dotazník rodičovských štýlov PSI-II a Dotazník sebapoňatia DOS-18. Vytvorili sme nový model výchovného štýlu pozostávajúci z responzivity a podpory autonómie. Porovnávali sme skupiny rodičov s vysokou, resp. nízkou mierou týchto premenných. Zistili sme, že responzivita a podpora autonómie rodičov sú kľúčové komponenty výchovy ovplyvňujúce sebapoňatie adolescentov.
Keywords: výchovný štýl; sebapoňatie; adolescencia