Počiatočná slovenská adaptácia nástroja Burnout Assessment Tool-Core Symptoms (BAT-C) pre študentov - Gamrát, Richard; Kačmár, Pavol (Diskuze v psychologii, 2025)
Výskum vyhorenia zameraný na študentov sa v posledných rokoch rozrástol. Validované nástroje na zachytenie príznakov vyhorenia sú preto dôležité. Preto sa táto štúdia zameriava na poskytnutie počiatočných informácií o psychometrických vlastnostiach jadrových symptómov študentskej verzie nástroja Burnout Assessment Tool (BAT-C; Schaufeli, Desart & De Witte, 2020) v slovenskom prostredí. Náš výskumný súbor pozostával zo 150 študentov. Konfirmačná faktorová analýza (CFA) naznačila, že teoreticky preferovaný faktorový model druhého rádu (štyri faktory prvého rádu - vyčerpanie, mentálny odstup, kognitívne ťažkosti a emocionálne ťažkosti - a jeden faktor druhého rádu, vyhorenie) nevykazoval dobrú zhodu s dátami. Výsledky podporili konvergentnú (a súbežnú) validitu: BAT-vyhorenie bolo pozitívne asociované s depresívnymi symptómami, neuroticizmom, negatívnym afektom (a školským vyhorením), zatiaľ čo bolo negatívne asociované s optimizmom a pozitívnym afektom. Vnútorné konzistencie boli uspokojivé. Hlavnou limitáciou štúdie je výber výskumného súboru na základe dostupnosti.
Keywords: vyhorenie; študenti; symptómy vyhorenia; príznaky vyhorenia; burnout assessment tool