Koncept snoezelen jako součást rozvoje sexuality v programu "naslouchej si" pro ženy s mentálním postižením - Tvarůžková, Karolína (Diskuze v psychologii, 2025)
Sexualita je nedílnou součástí života každého člověka, včetně osob s mentálním postižením, jejichž sexualita byla dlouhodobě opomíjena a tabuizována. Ačkoli se tato tabu postupně daří překonávat, téma zůstává citlivé a vyvolává kontroverze. Sexuální osvěta se často zaměřuje zejména na prevenci zneužívání a bezpečný pohlavní styk, zatímco podpůrné skupiny pro ženy s mentálním postižením jsou ojedinělé. Tyto skupiny však mohou poskytovat prostor pro vzdělávání, sdílení a sebepoznání, zejména v oblastech hranic, intimity, vztahů nebo rodičovství. Článek předkládá výsledky studie, jejímž cílem bylo vytvořit a ověřit metodiku pro podporu sexuálního rozvoje žen s mentálním postižením v prostředí snoezelen v rámci skupinového programu "Naslouchej si". Výzkum zahrnoval sedm setkání pro ženy s lehkým až středním mentálním postižením a Downovým syndromem ve věku 21-37 let. Data byla sbírána pomocí pozorování, analýzy dokumentů a produktů lidské činnosti. Text předkládá výsledky studie a doporučení pro praxi.
Keywords: sexualita; podpora; ženy s mentálním postižením; koncept snoezelen