Rodičmi vnímaná nadmerná zainteresovanosť a jej súvis s well-beingom rodiča a adolescenta - Michalove, Zuzana; Bačíková, Mária (Diskuze v psychologii, 2025)
Nadmerná zainteresovanosť sa v ostatných rokoch vyskytuje v správaní rodičov čoraz častejšie, čo vyvoláva potrebu systematického preskúmania tohto fenoménu. Tento projekt si kladie za cieľ preskúmať subjektívne vnímanie nadmernej zainteresovanosti rodičov a jeho súvis s well-beingom ich a ich detí. Na rozdiel od existujúcich poznatkov o zainteresovanosti, jej vzniku a vplyve, štúdie, ktoré by podrobnejšie opisovali subjektívne vnímanie rodičov absentujú. Projekt má tri hlavné ciele: 1) Identifikovať subjektívne vnímanie ako zainteresovanosti tak aj nadmernej zainteresovanosti rodičov prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov a tematickej analýzy textu. 2) Preskúmať rodičmi vnímaný súvis medzi zainteresovanosťou a well-beingom rodiča, adolescenta a vzťahu rodič-dieťa pomocou experimentálnej vignette metodológie a analýzy variancie. 3) Vytvoriť informačný materiál pre rodičov. Ciele budú dosiahnuté spojením kvalitatívnych a kvantitatívnych metód. Kľúčové slová: nadmerná zainteresovanosť; well-being; vignette metodológia