Vplyv výcviku sociálnej kompetencie učiteľov na osobnostné a interpersonálne premenné - Rapsová, Lucia (Diskuze v psychologii, 2025)
V príspevku informujeme o čiastkových výsledkoch výskumu, ktorého cieľom bolo navrhnúť a experimentálne overiť efektivitu výcvikového programu zameraného na rozvoj sociálnej kompetencie učiteľov. Naším hlavným zámerom bolo rozvinúť sociálne kompetencie učiteľov a prispieť tak zároveň k posilneniu ich profesijných kompetencií. Výskumným cieľom bolo zistiť, či a ako zámerná stimulácia sociálnej kompetencie učiteľov vo forme výcviku ovplyvní úroveň sledovaných osobnostných a interpersonálnych premenných. Na sledovanie osobnostných premenných prostredníctvom dvoch testových meraní v experimentálnej a kontrolnej skupine v úvode a na záver sociálno-psychologického výcviku, sme použili dotazník NEO-FFI, interpersonálne premenné boli merané dotazníkom ICL. V experimentálnej skupine, ktorá absolvovala výcvik, sme zaznamenali štatisticky významné zvýšenie hodnôt v osobnostných faktoroch E (extraverzia) a P (prívetivosť) na hladine významnosti 0,01, zvýšenie hodnôt v premenných O (otvorenosť voči skúsenosti) a S (svedomitosť) na hladine významnosti 0,05 a zníženie hodnôt premennej N (neurotizmus) na hladine významnosti 0,01. Taktiež sme pozorovali štatisticky významné zníženie hodnôt v oktantoch DE (agresivita a hostilita), FG (nedôverčivá rezistencia), HI (submisivita) a JK (slabošská závislosť) a štatisticky významné zvýšenie hodnôt v oktantoch BC (sebestačné sebapresadzovanie) a LM (afiliácia) na hladine významnosti 0,01. Tieto zistenia možno interpretovať v zmysle posunu správania účastníkov výcviku k adaptívnejším formám, vďaka ktorým dokážu lepšie plniť svoje sociálne a pracovné roly.
Keywords: výcvik sociálnej kompetencie; sociálna kompetencia; osobnostné premenné; interpersonálne premenné; učiteľ