Implicitní vědomí času v rámci schizofrenní zkušenosti optikou fenomenologické psychopatologie - Jendrulková, Eva (Diskuze v psychologii, 2025)
Tento přehledový článek pojednává o fenomenologických perspektivách na prožitek času v rámci schizofrenní zkušenosti. Problematika časovosti u osob se schizofrenií je už řadu let zásadním tématem na poli fenomenologické psychopatologie vycházející z filosofické tradice fenomenologie, zejména z Husserlova nebo Merleau-Pontyho pojetí časovosti. Časový aspekt u osob se schizofrenií zdůrazňovali již Jaspers, Minkowski nebo také Kimura. V tomto přehledovém článku je akcentováno především hledisko implicitního časového vědomí, a to jak z pohledu samotné fenomenologie, tak z pohledu fenomenologické psychopatologie v rámci schizofrenie. V současnosti se hovoří o poruchách implicitního vědomí časovosti u osob se schizofrenií, které ústí v rozličné fenomény v prožívání (Fuchs, 2019; Fuchs & Pallagrosi, 2018; Fuchs & Van Duppen, 2017; Stanghellini et al., 2016; Fuchs, 2007). Fenomény časovosti lze zkoumat psychometrickým nástrojem EAWE nebo EASE.
Keywords: fenomenologická psychopatologie; fenomenologie; schizofrenie; časovost