Pandémia COVID-19 a jej dopad na mentálnu anorexiu a bulímiu u žien vo veku 18-26 rokov - pilotná štúdia - Barinová, Marcela Ema; Gergely, Ondrej (Diskuze v psychologii, 2025)
Vo výskume sa zaoberáme faktormi ovplyvňujúcimi vznik a rozvoj mentálnej anorexie a bulímie počas obdobia pandémie COVID-19 u žien vo veku 18-26 rokov. Čiastkovým cieľom práce bolo zmapovať aspekty, ktoré viedli k vyhľadaniu pomoci a objasniť výhody a nevýhody využívaných alternatívnych foriem komunikácie. Výskumný súbor zahŕňal celkom 5 respondentiek (2 s mentálnou bulímiou, 3 s mentálnou anorexiou) a 2 odborníčky pracujúce na krízovej linke pomoci zaoberajúcej sa poruchami príjmu potravy (ďalej len PPP), s ktorými sme viedli pološtruktúrované rozhovory. Identifikovali sme celkom 3 hlavné kategórie faktorov ovplyvňujúcich PPP počas tohto obdobia. Jednotlivé faktory súvisia so sociálnou podporou, s nastavením režimu a s nadmerným používaním sociálnych sietí. Zároveň sa nám podarilo identifikovať i faktory, ktoré predchádzali vyhľadaniu odbornej pomoci. Výskum sa uskutočnil na území Slovenskej republiky.
Keywords: Izolácia; pandémia COVID-19; poruchy príjmu potravy; sociálne siete; telemedicína