Psychometrické vlastnosti škály Diskriminačných tendencií voči sexuálnym a rodovým menšinám (DT-SGM-18) na online súbore dospelých Slovákov - Lenghart, Daniel; Čerešník, Michal (Diskuze v psychologii, 2025)
Cieľom štúdie bolo overiť psychometrické vlastnosti novokonšturovanej škály Diskriminačné tendencie voči sexuálnym a rodovým minoritám (DT-LGBT-18). Výskum bol realizovaný prostredníctvom kvantitatívnej metodológie, ktorá pozostávala z dvoch dotazníkových metód. Prvou metódou bola škála Disriminačnej tendecie voči sexuálnym a rodovým minrotiám (Lenghart & Čerešník, 2022a), ktorá je kompiláciou položiek zahraničných metód (Hill & Willoughby, 2005; Hoffarth et al., 2016; Morrison & Morrison, 2002). Metóda Prosociálnych tendencií voči LGBTQIA+ komunite (Lenghart & Čerešník, 2022b) bola použitá v súvislosti s validizáciou. Výskumný súbor tvorilo 2019 dospelých Slovákov a Sloveniek, ktorých priemerný vek bol 27,33 (SD = 8,07). Výsledky štúdie ukazujú, že autorský nástroj je vhodný na použitie merania dsikriminačných tendencií voči vybraným seuxálnym a rodovím minoritám na území Slovenskej republiky. Klíčová slova: diskriminačné tendencie voči LGBT; Slovenská populácia; psychometrické vlastnosti; sexuálne a rodové menšiny
Keywords: diskriminačné tendencie voči LGBT; Slovenská populácia; psychometrické vlastnosti; sexuálne a rodové menšiny