Rodičovské posúdenie výskytu špecifického správania u dvojročných dievčat a chlapcov vo vývinovom skríningu S-PMV11 - Ráczová, Lucia; Jurišová, Erika; Popelková, Marta; Sollár, Tomáš (Diskuze v psychologii, 2024)
Napriek stúpajúcej prevalencii neurovývinových porúch u detí raného veku sú potenciálne medzipohlavné rozdiely detí v prekurzoroch neurovývinových porúch a behaviorálnych ťažkostí nejednoznačné. Cieľom tejto štúdie bolo zistiť súvislosť medzi pohlavím a prejavmi špecifického správania dvojročných detí. Výskumný súbor pozostával z 1853 dvojročných detí, ktorých rodič (alebo iný opatrovateľ) vyplnil Metódu monitorovania vývinu psychomotorických funkcií a skríningovania vývinových ťažkostí pre 11. preventívnu prehliadku v primárnej starostlivosti, S-PMV11. Zistenia poukázali na trend signifikantne častejšieho výskytu používania cumľa dievčatami v porovnaní s chlapcami. U chlapcov súviselo ich pohlavie s častejším neprimeraným sústredením a menej častou schopnosťou upokojiť rodiča oproti dievčatám. Zistenia sú diskutované ako aktuálne trendy v populácii, s dôrazom na zapojenie psychológa do procesu poskytovania vývinového a rodinného poradenstva.
Keywords: S-PMV11; špecifické správanie; rodičovské posúdenie; medzipohlavné rozdiely; neurovývinové poruchy; behaviorálne ťažkosti.