Mezioborová spolupráce v rané intervenci jako základ pro kvalitní a komplexní podporu: Výsledky výzkumu provedeného v České republice a ve Finsku - Strnadová, Anna (Diskuze v psychologii, 2024)
Raná intervence, jako podpora rodiny dítěte se zdravotním postižením v jeho raném věku, je pro život rodiny a daného dítěte klíčová. Obraz jedince se zdravotním postižením je komplikovaný - čím komplikovanější je, tím více zpravidla vyžaduje interdisciplinární, respektive transdisciplinární přístup - intervenci profesionálů z mnoha oborů (medicína, psychologie, speciální pedagogika, sociální služby a další). Uvedený text předkládá výsledky studie zabývající se fungováním rané intervence v České republice a ve Finsku a jejím srovnáním, a to konkrétně v tématu mezioborové spolupráce. Výzkum byl proveden ve čtyřech zařízeních rané péče v Česku a ve třech zařízeních rané intervence ve Finsku pomocí dotazníků a jejich následnou kvalitativní analýzou. Text předkládá výsledky a doporučení.
Keywords: raná intervence; dítě se zdravotním postižením; raný věk; mezioborová spolupráce.