Psychometrické vlastnosti škál zámeru k aktivizmu a radikalizmu (ARIS) - Zsírosová, Jarmila; Tomšik, Robert (Diskuze v psychologii, 2024)
Cieľom štúdie je overenie psychometrických vlastností škál ARIS - Škály zámeru k aktivizmu a radikalizmu. Škála je tvorená ôsmimi položkami, ktoré sýtia 2 faktory: Zámer k aktivizmu AIS a Zámer k radikalizmu RIS. Škála bola administrovaná študentom (n = 946) vo veku od 14 do 21 rokov. Z celkového počtu respondentov bolo 74,0 % žien. Za účelom overenia nástroja bola použitá konfirmačná faktorová analýza CFA, metódou ML, s posudzovaním fit indexov. Spoľahlivosť nástroja bola overená pomocou koeficientov Cronbachova α a McDonaldova ω. Na základe štatistických analýz bolo zistené, že dáta primerane opisujú model, a výsledky podporili dvojfaktorovú štruktúru slovenskej verzie nástroja, χ2 (58) = 94,406; p < 0,002; RMSEA = 0,052 (90 % CI 0,032-0,071); CFI = 0,981 a TLI = 0,982. Reliabilita nástroja bola vysoká a jednotlivým škálam boli namerané nasledovné hodnoty: AIS: α = 0,840, ω = 0,839; RIS: α = 0,820, ω = 0,818. Na základe výsledkov bolo zistené, že slovenská verzia škály ARIS dosahovala primerané psychometrické vlastnosti pre účely výskumu.
Keywords: ARIS; aktivizmus; radikalizmus; psychometrické analýzy; extrémizmus