Zamrznuté ciele v kontexte vývinových charakteristík obdobia nastupujúcej dospelosti - Muchová, Michaela (Diskuze v psychologii, 2023)
Ciele, o ktoré sa osoba aktívne neusiluje, ale zároveň sa ich ani nevzdáva, nazývame zamrznuté ciele (Davydenko et al., 2019). Cieľom výskumu bolo preskúmať zamrznuté ciele v kontexte vývinového obdobia nastupujúcej dospelosti. Výskumu sa zúčastnilo 345 respondentov vo veku od 18 do 29 rokov s priemerným vekom 22,59 rokov (SD = 2,57). Zamrznuté ciele sa vyznačovali nižším záväzkom a nižšou cieľovou sebaúčinnosťou v porovnaní s aktívnymi cieľmi. Cieľová sebaúčinnosť negatívne korelovala s nestabilitou/negativitou v prípade zamrznutých aj aktívnych cieľov. Pozitívne vzťahy boli nájdené medzi cieľovou sebaúčinnosťou a exploráciou identity pri zamrznutých cieľoch a medzi cieľovou sebaúčinnosťou a experimentovaním pri aktívnych cieľoch. Žiadna z vývinových charakteristík nemoderovala vzťah medzi typom cieľa (zamrznutý vs. aktívny) a vybranými cieľovými charakteristikami (záväzok k cieľu, cieľová sebaúčinnosť).
Keywords: zamrznuté ciele; aktívne ciele; záväzok k cieľu; cieľová sebaúčinnosť; nastupujúca dospelosť