Vzťah prosociálnych tendencií voči LGBTQ+ komunite a štýlov pripútania v populácii českých dospelých - Lenghart, Daniel; Čerešník, Michal (Diskuze v psychologii, 2023)
Cieľom príspevku je explorácia vzťahu prosociálnych tendencií voči LGBTQ+ komunite a štýlov pripútania v populácii českých dospelých. Vo výskume boli využité dve metódy dotazníkového charakteru. Prvou metódou bol autorsky pôvodný Dotazník štýlov pripútania (Lenghart & Čerešník, 2022). Druhou metódou bola autorská Škála prosociálnych tendencií voči LGBTQ+ komunite (Lenghart & Čerešník, 2022). Táto metóda meria digitálnu, verejnú a celkovú prosocialitu voči LGBTQ+ komunite. Výskumný súbor tvorilo 500 českých dospelých vo veku 18 až 64 rokov. Priemerný vek participantov bol 29,23 roka (SD = 9,472). Výsledky výskumu ukazujú, že existuje pozitívny vzťah medzi bezpečným pripútaním a prosociálnymi tendenciami a negatívny vzťah medzi vyhýbavým pripútaním a prosociálnymi tendenciami. Regresná analýza zároveň ukázala, že bezpečné, vyhýbavé, úzkostné a dezorganizované pripútania sú signifikantnými prediktormi miery prosociality. Dezorganizované pripútanie nebolo signifikantným prediktorom digitálnej prosociality.
Keywords: dospelosť; vzťahový štýl; prosociálne tendencie voči LGBTQ+; prosociálnosť; vzťahová väzba