Privoňaj si k osobnosti: vzťah preferencie vôní a osobnostných čŕt - Janči, Filip; Sotáková, Michaela (Diskuze v psychologii, 2023)
Dnešné parfumérie zakladajú svoje marketingové stratégie na prisudzovaní vôní istým kategóriám ľudí. Energické či pokojné povahy si tak ľahko vedia nájsť vôňu práve pre seba. Ostáva otáznym, nakoľko je vzťah medzi osobnosťou a preferenciou konkrétnych vôní postavený na skutočnosti a nakoľko je len marketingovým naratívom. V našej práci sme sa zamerali na skúmanie vzťahu osobnostných čŕt v rámci modelu Big Five a preferenciou štyroch základných parfumových vôní. Výskumnú vzorku tvorilo 53 participantov, z toho 25 mužov a 28 žien, vo veku 19-42 rokov (M = 23,77, SD = 4,75), ktorým boli predkladané jednotlivé vzorky vôní a ich preferencie zaznamenávané. Výsledky nepodporili žiadnu z a priori formulovaných hypotéz, čím naznačujú, že daný vzťah je skôr voľný, hoci post-hoc analýza odhalila istý vzťah medzi preferenciami vôní, neuroticizmom a svedomitosťou, pričom sme zaznamenali aj určité rodové rozdiely. Uvedené výsledky a ich možná interpretácia sú ďalej diskutované v kontexte doterajších zistení.
Keywords: Big Five; osobnosť; vône; parfumy