Strategie zvladani stresu a podpurne mechanismy po tornadu na Morave - Kozinova, Dagmar (Diskuze v psychologii, 2023)
Zamerem vyzkumu bylo zjistit vyuzivani copingovych strategii a podpurnych mechanismu po mimoradne udalosti - tornadu na Morave 24. 6. 2021. Ac jde v Ceske republice o ojedinelou udalost, v budoucnu se muze opakovat v podobe jine prirodni katastrofy nebo mimoradne udalosti. Zvladaci strategie hraji klicovou roli v tom, jak nakonec vse dopadne a jakym zpusobem clovek situaci zvladne; zda bude pro nej prinosem, nebo ho poznamena po zbytek zivota. Soubor tvorilo 52 respondentu, kteri splnili stanovena kriteria a byli zasazeni. Sber dat byl realizovan prostrednictvim dotazniku Brief COPE a kvalitativne formulovanych otazek, na ktere respondenti mohli volne odpovidat. Zjistili jsme, ze nejcasteji vyuzivane strategie byly na problem orientovane. Z toho nejvice vyuzivanou byl aktivni coping, prijeti a planovani. Nejmene vyuzivanou strategii bylo sebeobvinovani, vzdani se a nabozenstvi. Mezi podpurnymi mechanismy, ktere lidem nejvice pomohly, byla socialni opora. Uplatneni copingovych strategii zamerenych na problem a vyuziti socialni opory po podobnych udalostech je jednou z moznosti, jak zvladnout mimoradne udalosti v nasich zivotech.
Keywords: lide zasazeni tornadem; copingove strategie; dotaznik Brief COPE; podpurne mechanismy