Sonda do emočného prežívania a stratégie zvládania emócií ukrajinských študentov na UMB počas vojnového konfliktu - Slovíková, Kristína; Šípková, Zuzana; Nehilová, Mercedes; Pilárik, Ľubor (Diskuze v psychologii, 2023)
Hlavným cieľom nášho kvalitatívneho výskumu bolo zmapovať emočné prežívanie ukrajinských študentov na Slovensku počas vojny a identifikovať ich stratégie zvládania emócií. Výskumný súbor tvorilo 6 participantov, z toho 2 boli muži a 4 ženy s priemerným vekom 20 rokov. Na získanie údajov boli použité pološtrukturované rozhovory. Na analýzu dát bola použitá metóda vytvárania trsov. Výsledky výskumu preukázali, že vojnový konflikt u ukrajinských študentov vyvolal širokú paletu negatívnych emócií, ktorých intenzita sa postupne zmierňovala. Nápomocnými stratégiami boli odpútanie pozornosti a vyhľadávanie sociálnej podpory. Voči ruským študentom neprežívajú negatívne emócie, ich vzťahy sa ešte viac prehĺbili a prežívajú reciprocitu.
Keywords: emócie; Ukrajina; vojna; stratégie; emočné zvládanie