Vliv extrémního prostředí a sociální izolace na kognitivní procesy - Procházka, Roman; Charvát, Miroslav (Diskuze v psychologii, 2023)
Cílem našeho výzkumu bylo zjistit, zda existují statisticky významné rozdíly v kognitivním výkonu v extrémním, izolovaném a uzavřeném prostředí (ICE - Isolated, Confined, and Extreme Environment) u účastníků experimentu. Výzkum byl realizován pomocí kvantitativní metodologie. Testová baterie sestávala z diagnostického nástroje NEUROP-3. Výzkumný soubor byl tvořen šesti dobrovolníky. Jejich průměrný věk byl 39,16 let (SD = ±8,16). Na základě výsledků výzkumu jsme prokázali, že v průběhu pobytu v prostředí ICE došlo u dobrovolníků z hlediska kognitivních domén ke zvýšení impulzivity a zhoršení pozornosti pod zátěží. Výsledky je však nutné vzhledem k metodologickým limitům hodnotit volněji.
Keywords: kognitivní výkon; prostředí ICE; NEUROP-3; impulzivita