Homonegativita, binegativita a transnegativita z aspektu sexuálnej identifikácie a rodu u slovenských adolescentov - Lenghart, Daniel; Verešová, Marcela (Diskuze v psychologii, 2023)
Primárnym cieľom nášho výskumu je analyzovať rozdiely v zložkách homonegativity, binegativity a transnegativity (HBT) a vybraných faktoroch HBT (charakteristiky rovesníckeho tlaku, nepodložené mýty a tvrdenia o HBT) u slovenských adolescentov vzhľadom na ich sexuálnu identifikáciu a rod. Sekundárnym cieľom je identifikovať vzťah medzi výskumnými premennými. Ako výskumné metódy sme využili nami modifikovanú verziu The Homophobia Scale (Wright, Adams, & Bernat, 1999); modifikovanú verziu The Perceived Peer Pressure Scale (Palani & Mani, 2016) a autorskú škálu Mýty a nepodložené tvrdenia o LGBT+ minorite. Výskumný súbor tvorilo 209 adolescentov slovenskej národnosti; 148 sa identifikovalo ako heterosexuálni/heterosexuálne a 61 sa identifikovalo ako LGBT+. Analýza preukázala signifikantné rozdiely takmer vo všetkých výskumných premenných v smere vyšších hodnôt u heterosexuálne identifikovanej populácie adolescentov, významný rozdiel sme nezaznamenali v rezistencii voči rovesníckemu tlaku. Zaznamenali sme významné štatistické genderové rozdiely u heterosexuálne identifikovaných adolescentov, kde muži dosahovali významne vyššie skóre vo všetkých zložkách homonegativity, binegativity a transnegativity v porovnaní s populáciou žien. Identifikovali sme tiež významný vzťah medzi kognitívnou, emocionálnou a behaviorálnou zložkou homonegativity, binegativity a transnegativity. Zistili sme, že LGBT+ identifikovaní adolescenti významne viac percipujú rovesnícky tlak (vrátane ziskov z členstva v rovesníckych skupinách) v porovnaní s heterosexuálne identifikovanými adolescentmi.
Keywords: adolescenti; homonegativita; binegativita; transnegativita; kognitívna zložka HBT; emocionálna zložka HBT; behaviorálna zložka HBT; rovesnícky tlak; nepodložené mýty a tvrdenia o HBT