"Chci to studovat víc a chci to dělat dobře": vnímání profese studenty a studentkami psychologie během pandemie COVID-19 - Trtílek, Jan; Navrátilová, Natálie; Fojtů, Nikol; Lášticová, Barbara (Diskuze v psychologii, 2023)
Hlavním cílem této vícepřípadové studie bylo prozkoumat, jak studenti a studentky psychologie na FF MUNI hovoří o případných změnách ve svém vnímání psychologie, motivaci ke studiu a seberealizaci v oboru v důsledku koronavirové krize. Provedli jsme 6 rozhovorů se studenty a studentkami psychologie, které jsme podrobili tematické analýze. Naše výsledky naznačují, že dopady koronavirové krize na motivaci ke studiu i na vnímání psychologie u respondentů i ve společnosti (z perspektivy participantů a participantek) jsou až na výjimky vesměs pozitivní v tom smyslu, že se posílilo vnímání významu psychologické profese i motivace studentů a studentek ke studiu. Důvodem byl především nárůst psychických problémů ve společnosti během pandemie a s tím související tematizace duševního zdraví ve společenském diskurzu.
Keywords: studenti psychologie; pandemie COVID-19; vnímání psychologie; duševní zdraví