Motivace ke kouření u adolescentů v dětských domovech v Moravskoslezském kraji - Beránková, Jana; Dolejš, Martin (Diskuze v psychologii, 2021)
Cílem studie bylo popsat motivy ke kouření u adolescentů z dětských domovů. Výzkum měl smíšený metodologický design, který se skládal z kvantitativního předvýzkumu a kvalitativního výzkumu, na který byl kladen důraz. Respondenti byli vybráni nepravděpodobnostními metodami. Ke sběru dat byl použit dotazník vlastní konstrukce a polostrukturované interview. Výzkumu se zúčastnily 2 dětské domovy Moravskoslezského kraje. Dotazník vyplnilo 28 klientů, 14 dívek a chlapců, z toho 8 kuřáků se zúčastnilo i interview - 4 dívky a 4 chlapci V předvýzkumu se 46 % respondentů označilo za pravidelné kuřáky. První cigaretu měli klienti v rozmezí 5-16 let. Celkem 79 % adolescentů někdy kouřilo nebo kouří cigarety, 75 % věří, že kouření škodí zdraví, a 32 % nikdy nepřemýšlelo nad tím, že by kouřit přestali. IPA odhalila, že k prvnímu kouření vedou respondenty jejich kamarádi, zkušenosti z rodiny a stresové situace. U kouření je udržuje zvyk, uklidňující účinky, společné kouření s blízkými, nuda, bažení nebo abstinenční příznaky. Klíčová slova: kouření; nikotin; adolescence; rizikové chování; dětské domovy