Vieme emočnú reguláciu skúmať kvalitatívne? Stav poznania a prospekt do budúcnosti - Uhrecký, Branislav (Diskuze v psychologii, 2020)
Výskum emočnej regulácie, ktorý za prvých dvadsať rokov milénia patrí k najrozvinutejším oblastiam akademickej psychológie, je ovplyvnený predovšetkým procesným modelom emočnej regulácie Grossa (1998), a to do takej miery, že ho možno označiť za paradigmu. Procesný model inšpiroval predovšetkým veľké množstvo experimentálnych a korelačných štúdií, avšak časom sa začalo viac upozorňovať na nedostatky výskumu emočnej regulácie v kontrolovaných podmienkach. Kritické hlasy poukazovali na to, že výskum zastrešený touto paradigmou neprináša adekvátne poznanie o spontánnych a implicitných podobách emočnej regulácie, a taktiež ani o jej sociálnom kontexte. Práve táto kritika otvára priestor pre kvalitatívne štúdie. Cieľom prehľadovej štúdie je zhodnotiť doterajšie úsilie o kvalitatívne skúmanie emočnej regulácie a poukázať na ďalšie možné smerovanie výskumu.
Keywords: interpersonálna emočná regulácia; kvalitatívny výskum; obsahová analýza; procesný model