Osobnosť pacienta ako determinant v procese rekonvalescencie po cievnej mozgovej príhode - Dančová, Katarína; Sollár, Tomáš (Diskuze v psychologii, 2020)
V dôsledku cievnych chorôb mozgu evidujeme najčastejšiu hospitalizáciu dospelej populácie, najvyššiu mortalitu zo všetkých ochorení a incidencia ochorenia sa naďalej zvyšuje aj u ľudí mladšieho veku. Predkladaný výskumný projekt informuje o vzťahoch osobnosti a kvality života pacientov po cievnej mozgovej príhode, kde ukazovateľom rekonvalescencie je kvalita života pacienta. Mnohé výskumy poukazujú nato, že objektívne ukazovatele zdravotného stavu nie sú rozhodujúce pre úspešnosť rekonvalescencie, ale psychologické premenné, ktoré jednak súvisia s funkčným stavom pacienta ale takisto určujú spôsoby vyrovnávania sa s ochorením. Cieľom projektu je skúmanie vzťahu medzi osobnosťou a kvalitou života a následne skúmanie týchto vzťahov 72 hodín, 6 mesiacov a 1 rok od cievnej mozgovej príhody.
Keywords: Cievna mozgová príhoda; osobnosť; kvalita života; rekonvalescencia; longitudinálny dizajn; výskumný projekt