Vnímanie výchovných štýlov a prejavy rizikového správania dospievajúcich v systéme nižšieho sekundárneho vzdelávania - ČEREŠNÍK, Michal; ČEREŠNÍKOVÁ, Miroslava (Diskuze v psychologii, 2019)
V príspevku prezentujeme čiastkové výsledky výskumnej aktivity, ktorá sa týka vzťahu rizikového správania dospievajúcich a percipovaných výchovných štýlov v ich rodine. Vychádzame z Jessorovej koncepcie Syndróm rizikového správania v dospievaní. Dáta sme získali od viac ako 600 dospievajúcich všetkých krajov Slovenska. Boli vo veku 10 až 16 rokov. Navštevovali základné školy. Vo výskumne sme použili 38-položkový Dotazník rizikového správania (Čerešník, 2016) v modifikovanej podobe a Dotazník na zisťovanie spôsobu výchovy v rodine (Čáp, Boschek, 1994). Predpokladali sme vzťah medzi výchovným štýlom a prejavmi rizikového správania. V príspevku prezentujeme výsledky poukazujúce na štatisticky významné vzťahy. Môžeme konštatovať, že výchovný štýl pôsobí ako faktor, ktorý môže zvyšovať výskyt niektorých prejavov rizikového správania.
Keywords: výchovný štýl; rizikové správanie; dospievanie